Päivi Huopainen on huomannut kehonhallintatuntien hyödyt: ”Ryhti, liikkuvuus ja stressinsietokyky ovat parantuneet”

Päivi Huopainen kukitettiin ansaitusti Vuoden asiakkaana tammikuussa pidetyissä uusien tilojen avajaisissa.

Päivi Huopaisella, 54, tulee maaliskuussa täyteen kaksi vuotta Pilatesstudio Arabian asiakkaana. Studio sijaitsi aiemmin kätevästi hänen naapurissaan, ja Päivi tuli alkeiskurssille. Kurssin jälkeen hän ilmoittautui torstai-illan Method Putkisto -syvävenyttelytunneille.

Päivi Huopainen valittiin Pilatesstudio Arabian vuoden asiakkaaksi.

Alkeiskurssi pitää käydä ennen kuin tulee viikkotunneille, jos lajeista ei ole aikaisempaa kokemusta, sillä kurssilla opetetaan eri lajien peruskäsitteet ja -liikkeet. Kun ne on hallussa, viikkotunneista saa enemmän irti.

Nykyään Päivi käy kahdella eri viikkotunnilla, sillä hän otti syksyllä ohjelmaan syvävenyttelyn lisäksi myös laitepilateksen.

Laitepilates tuntui Päivistä vähän kummalliselta aluksi, mutta pikku hiljaa asiat alkoivat aukeamaan ja hän alkoi edistyä isoin askelin.

Kehitys ei jäänyt huomaamatta myöskään Päivin ohjaajilta Tuija Parkkoselta ja Säde Kajovaaralta. Tammikuun alussa pidetyissä Pilatesstudio Arabian uusien tilojen avajaisissa Päivi palkittiin vuoden asiakkaana.

”Haluaisin vielä tässäkin yhteydessä kiittää kaikkia studion ohjaajia ammattitaitoisesta ja yksilöllisestä ohjauksesta”, Päivi kertoo.


PÄÄTETYÖN TEKEMINEN on suuri syy sille, miksi Päivi käy kehonhallintatunneilla. Työskentely päätteellä painaa helposti ryhdin kasaan, mutta säännöllisen harjoittelun avulla vartalon pysyy paremmassa ryhdissä ja säästyy turhilta kivuilta.

”Olen tehnyt toimistotyötä yli 30 vuotta. Sitä ymmärtää, että pitää tehdä jotakin, muuten kroppa ei kestä”, Päivi sanoi.

Välillä Päivillä menee selkä jumiin. Kerran työterveyslääkäri kielsi kipeän selän vuoksi tunneilla käymisen ja kehotti sen sijaan menemään fysioterapiaan.

”Kävin fysioterapiassa pari kertaa ja huomasin, että teimme siellä samoja juttuja kuin pilateksessa”, Päivi naurahtaa. ”Sain fysioterapeutilta luvan palata takaisin tunneille.”

”Tunnit tekevät hirveän hyvää stressille”


PÄIVI MIELESTÄ kehonhallintatunnit toimivat myös hyvänä vastapainona vaativalle työlle, sillä hänen työpäivänsä ovat välillä yhtä hullunmyllyä.

”Arvostan lajeja, jossa pää tyhjenee työasioista. Tunnit tekevät hirveän hyvää stressille”, hän sanoo.

”Olen myös huomannut, että stressinsietokykyni on kasvanut. Ja kun en ole stressaantunut, nukun hyvin ja voin sitäkin kautta paremmin.”

Päivi ei kuvaile itseään erityisen liikunnalliseksi. Kehonhallintatuntien lisäksi hän harrastaa hyötyliikuntaa kävelemällä työmatkat kotoaan Arabianrannasta Vallilaan.

Töiden jälkeen hän viihtyy parhaiten sohvalla kirjaa lukien, mutta kaksi kertaa viikossa kehonhallintatunnit rikkovat rutiinit.

”Aina välillä joudun patistamaan itseäni tunneille, mutta aina olen iloinen ja ylpeä itsestäni, että päätin lähteä”, hän sanoo.

”Tuntien jälkeen olen hyvällä tuulella ja saan niistä energiaa. Se on hirveän tärkeä asia.”

”Heti ei kannata lannistua, kyllä ne asiat pikkuhiljaa aukeavat.”


PÄIVI ILOITSEE siitä, että oppii  tunneilla paljon uusia asioista. Vielä kahden vuoden jälkeenkin uusia oivalluksia tulee lähes jokaisella tunnilla. Ryhdin lisäksi myös hänen liikkuvuutensa on parantunut parin vuoden aikana.

”Muutoksen huomaa itse parhaiten tunneilla”, hän sanoo.

Päivi on myös suositellut studiota tutuilleen ja on saanut houkuteltua tunneille myös yhden työkaverinsa.

”Käyn niin paljon tunneilla, että puhun niistä aina töissä. Ei haittaisi mitään, vaikka kaikki toimiston ihmiset harrastaisivat näitä lajeja”, hän sanoo.

Entä millaisia terveisiä Päivi lähettäisi pilates- ja muita kehonhallintatunteja pohtiville?

”Heti ei kannata lannistua, kyllä ne asiat pikkuhiljaa aukeavat. Välillä on hankalaa vieläkin, mutta seuraava tunti on taas parempi”, hän korostaa.

Tutustu Pilatesstudio Arabian kurssitarjontaan täältä. Pidämme tutustumiskursseja tasaisin väliajoin. Kattavan viikkotuntivalikoimamme löydät täältä. Pilatesstudio Arabia sijaitsee Kauppakeskus Arabiassa, käyntiosoite Kotisaarenkatu 1.

Todellinen tehotreeni: Barressa yhdistyvät pilates ja baletti

Pilatestudio Arabiassa on järjestetty barre-tunteja lähes kolmen vuoden ajan. Barre- ja pilatesohjaaja Säde Kajovaara kertoo, mistä barressa on oikein kysymys ja miksi niin moni ihminen maailmalla on hurahtanut siihen täysillä.

 Barre-tunnilla pääsevät töihin erityisesti pakarat, reidet ja keskivartalo Barre-tunnilta saa mukaansa hyvän ryhdin ja voimaantuneen olon.

Mitä Barre on?

Barre on supertehokas koko kehon treeni, joka tehdään balettitankoa eli barrea apuna käyttäen. Erityisesti pakarat, reidet ja keskivartalo pääsevät töihin. Barre-tunnilla liikkeet tehdään musiikin mukana, mikä tuo treeniin energiaa ja iloa ja auttaa jaksamaan myös ne viimeiset toistot.

Barren juuret ovat klassisen baletin tankoharjoittelussa ja Lotte Berkin metodissa, joka yhdistää kuntoutusta ja baletin tekniikkatreeniä. Lisäksi pilateksesta ja joogasta tutut tiedostava tekeminen, oikeat linjaukset ja puhtaat liikeradat ovat keskeisiä elementtejä barressa. 

Isometrinen lihastyö, jota barre-tunnilla tehdään paljon, sytyttää syvät ryhtiä kohottavat lihasketjut ja kehittää lihasten kestävyysvoimaa.  Tällöin keho tiivistyy ja lihakset kehittyvät kauniin muotoisiksi. Barre-tunnilta saat mukaasi hyvän ryhdin ja voimaantuneen olon.

Miksi barre on niin suosittua maailmalla?

Todennäköisesti siksi, että se on niin tehokasta ja kivaa! Siihen jää koukkuun. Tunnilla ei tehdä koreografiaa, mutta silti liikkeet ja musiikki tempaavat mukaansa kuin hyvä tanssitunti. Liikkeet ovat turvallisia, mutta supertehokkaita. Tunnet makeansuolaisen barre-poltteen ja saat onnistumisen tunteita hyvästä treenistä ja kehittymisestä. Barressa tulokset tuntuvat ja näkyvät pian.

Pilatesstudio Arabiassa barrea on päässyt treenaamaan jo pian kolme vuotta, joten voisi sanoa, että olemme Suomessa edelläkävijöitä.


Milloin barre rantautui Suomeen?

Barre on noussut supersuosituksi etenkin siellä, mistä liikunnan ja hyvinvoinnin megatrendit ovat jo pitkään lähteneet liikkeelle eli Kaliforniassa, New Yorkissa ja Lontoossa.

Suomeen barre on vasta vähitellen rantautumassa. Pilatesstudio Arabiassa barrea on päässyt treenaamaan jo pian kolme vuotta, joten voisi sanoa, että olemme Suomessa edelläkävijöitä.

Mitkä ovat barren hyödyt?

Jos istumme pitkiä aikoja ja kulkureittimme ovat lähes aina tasaista maata, keskimmäiset ja syvät pakaralihakset eivät enää aktivoidu. Näin ollen jalkaterät, koko kehon läpi kulkevat syvät lihasketjut ja lonkan liikekulmat jäävät todella vähälle ja yksipuoliselle rasitukselle. 

Paitsi että syvä vatsalihaskorsetti on monella heikko, vähintään yhtä yleinen vaiva on syvien pakaralihasten, reiden lähentäjien ja ylipäänsä alavartalon tuen heikkous. Ilmiö onkin nimetty leikillisesti lazy butt syndromeksi. Kun pakarat ja alavartalon lihakset eivät jaksa kannatella lantiota ja ylävartalon painoa, koko ryhti lysähtää, olkapäät ja pää putoavat eteen ja joku toinen kehon osa – tyypillisesti selkä – joutuu  kohtuuttomalle rasitukselle.

Säde Kajovaara on ohjannut barre-tunteja Pilatesstudio Arabiassa vuodesta 2016. Tanssitaiteen maisterin ja pilates-ohjaajan tutkinnot antavat loistavan pohjan barre-tuntien ohjaamiseen.

Barre herättää ja vahvistaa juurikin näitä uneliaita lihasryhmiä. Erityisesti syvät pakaralihakset ja reiden lähentäjät, jotka muuten kuuluvat samaan lihasketjuun lantion pohjan ja syvien vatsalihasten kanssa, saavat loistavaa treeniä. Barre sytyttää lihasketjut toimimaan niin, että luonnollinen, kaunis ryhti on ylipäänsä mahdollinen.

Minulle henkilökohtaisesti barre on ollut ratkaisevassa asemassa korjaamassa lihasepätasapainoa kehon oikean ja vasemman puolen välillä. Barren avulla olen myös päässyt kokonaan eroon orastaneesta vaivaisenluu-ongelmasta.

Se sopii sovelletusti hyvin myös raskaana oleville ja raskaudesta palautumiseen. Sen voin hyvin allekirjoittaa myös oman kokemuksen kautta. Ensimmäisellä vaunulenkillä tajusin myös, että vaunujen työntöaisa toimii loistavasti yhden naisen barre-tankona!

Barre on innostava liikuntaharrastus, joka vahvistaa syviä lihaksia ja saa samalla hien pintaan.

Mitä barre kehittää?

Barre kehittää lihasvoimaa ja kestävyyttä, liikkuvuutta ja kehonhallintaa. Lisäksi se kehittää koordinaatiota, kehontuntemusta ja tasapainoa. Kiinteä ja vahva olemus sekä upea, itsevarma ryhti paitsi nostavat omaa fiilistä, myös hehkuvat hyvinvointia ulospäin.

Kuinka barre-ohjaajaksi valmistutaan?

Maailmalla on laaja kirjo barre-ohjaajakoulutuksia. Koulutukset vaihtelevat sisällöltään ja kestoltaan huomattavasti. Koska barre pohjautuu klassisen baletin tankoharjoituksiin ja kuntoutukseen, tulisi barre-ohjaajalla olla mielellään ammattitaitoa myös niissä.

Tähän asti suomalaiset ohjaajat ovat saaneet hakea oppinsa ulkomailta. Se on varmasti pääsyy siihen, miksi barre ei ole vielä niin tunnettua täällä Suomessa. Se toivottavasti korjaantuu pian, sillä olemme kehittämässä Suomen ensimmäistä barre-ohjaajakoulutusta, joka lanseerataan lähiviikkoina. Uskon ja toivon että sen myötä mahdollisimman moni suomalainen pääsee kokemaan, mitä barre parhaimmillaan on.

Millainen tausta sinulla itselläsi on?

Seisoin ensimmäisen kerran balettitangon äärellä 4-vuotiaana.  Monipuolisten tanssi- ja liikuntaharrastusten kautta päädyin ylioppilaskirjoitusten jälkeen tekemään tanssinopettajan ammattikorkeakoulututkinnon (2000–2004), sen jälkeen laajan pilates-ohjaajakoulutuksen (2005–2007) ja lopulta tanssitaiteen maisterin opinnot Teatterikorkeakoulussa (2009–2013).

Liikunnan- ja tanssinopettamisen aloitin jo lukioikäisenä, ja olen edelleen 20 vuotta myöhemmin sen parissa unelma-ammatissani. Lisäksi olen tehnyt tanssijan, koreografin ja ohjaajan töitä useissa eri produktioissa. Barreen tutustuin kansainvälisillä pilates-forumeilla ja aavistelin heti, että se olisi minun juttuni, siinä kun yhdistyy tanssi ja pilates. Barre-ohjaajakoulutuksen kävin 2016 kesällä Dublinissa. Siitä lähtien olen ohjannut barrea Pilatesstudio Arabiassa.

Eräs ulkomailla paljon barrea harrastanut asiakkaamme antoi meille todella imartelevan kommentin: ”Kaupungin paras barre-tunti.”

Kenelle barre sopii?

Sinulle, joka haluat uuden innostavan liikuntaharrastuksen ja tykkäät liikkua musiikin mukana kivassa porukassa. Haluat ehkä olla uuden liikuntatrendin harjalla tai sitten olet vaan vahingossa tosi trendikäs. Kenties tunnistat, että alavartalo on jäänyt vähemmälle käytölle ja kaipaisi uutta muotoa.

Tai sitten haluat pilateksen rinnalle hikisen ja hengästyttävän treenitunnin, jolla kehität myös kestävyysvoimaa. Sinulla on ehkä lapsuuden tai nuoruuden balettitaustaa ja kaipaat vanhojen tuttujen pliéiden pariin. Tai sitten et ole ikinä tanssinut, mutta plié kuulostaa mielenkiintoiselta! Tunnilla ei tehdä piruetteja, hyppyjä tai koreografiaa, joten sinne voi hyvin tulla ilman minkäänlaista tanssitaustaa.

Barre-tunnin soittolistojen tekeminen on yksi mielipuuhistani. Tunnilla soi tarkoin valikoituja hyvän fiiliksen biisejä. Käytän monipuolisesti poppia, elektronista musiikkia ja funkia, usein myös lattarimusaa, jazzia ja klassistakin musiikkia. Omasta mielestänihän tunneillani on tietysti vain ihan törkeän hyvää musaa!

Milloin barre-tunteja pidetään Pilatesstudio Arabiassa?

Tunteja on tiistai-iltaisin klo 19.30–20.30 ja perjantaisin klo 16.30–17.30. Lisäksi meillä on Jennyn ohjaama barre- ja syvävenyttely-tunti keskiviikkoaamuisin klo 9.30–11. Kaikki tuntimme alkavat 7.1. käynnistyvällä viikolla, eli ehdit vielä hyvin mukaan kauden aloitukseen.

Tiistai-illan barre-ryhmä on jo ehtinyt täyttä, mutta keskiviikon ja perjantain tunnilla on vielä tilaa. En voisi muuten kuvitella parempaa tapaa siirtyä viikonlopun viettoon kuin barre-tunti! Barre-tunnille voi tulla suoraan eli alkeiskurssia ei tarvitse käydä.

Minkälaista palautetta olet saanut barresta?

Lähes poikkeuksetta kaikki barrea meillä kokeilleet ovat tykänneet siitä. Yleisimpiä palautteita ovat ”ihanaa, hauskaa ja todella tehokasta”. Ohjaajana paras palaute on tietysti kokea ja nähdä treeni-into ja tulokset omin silmin. Eräs ulkomailla paljon barrea harrastanut asiakkaamme antoi meille todella imartelevan kommentin: ”Kaupungin paras barre-tunti”.

Pilatesstudio Arabia sijaitsee Helsingissä Kauppakeskus Arabiassa, osoitteessa Kotisaarenkatu 1. Tuntien viikkoaikataulun löydät täältä. Lisäksi järjestämme mielenkiintoisia kursseja.