Todellinen tehotreeni: Barressa yhdistyvät pilates ja baletti

03.04.2019 | Barre

Pilatestudio Arabia oli ensimmäisiä paikkoja Helsingissä, jossa järjestettiin barre-tunteja. Barre- ja pilatesohjaaja Säde Kajovaara kertoo, mistä barressa on oikein kysymys ja miksi niin moni ihminen maailmalla on hurahtanut siihen täysillä.

Mitä Barre on?

Barre on supertehokas koko kehon treeni, joka tehdään balettitankoa eli barrea apuna käyttäen. Erityisesti pakarat, reidet ja keskivartalo pääsevät töihin. Barre-tunnilla liikkeet tehdään musiikin mukana, mikä tuo treeniin energiaa ja iloa ja auttaa jaksamaan myös ne viimeiset toistot.

Barren juuret ovat klassisen baletin tankoharjoittelussa ja Lotte Berkin metodissa, joka yhdistää kuntoutusta ja baletin tekniikkatreeniä. Lisäksi pilateksesta ja joogasta tutut tiedostava tekeminen, oikeat linjaukset ja puhtaat liikeradat ovat keskeisiä elementtejä barressa. 

Isometrinen lihastyö, jota barre-tunnilla tehdään paljon, sytyttää syvät ryhtiä kohottavat lihasketjut ja kehittää lihasten kestävyysvoimaa.  Tällöin keho tiivistyy ja lihakset kehittyvät kauniin muotoisiksi. Barre-tunnilta saat mukaasi hyvän ryhdin ja voimaantuneen olon.

Miksi barre on niin suosittua maailmalla?

Todennäköisesti siksi, että se on niin tehokasta ja kivaa! Siihen jää koukkuun. Tunnilla ei tehdä koreografiaa, mutta silti liikkeet ja musiikki tempaavat mukaansa kuin hyvä tanssitunti. Liikkeet ovat turvallisia, mutta supertehokkaita. Tunnet makeansuolaisen barre-poltteen ja saat onnistumisen tunteita hyvästä treenistä ja kehittymisestä. Barressa tulokset tuntuvat ja näkyvät pian.

Pilatesstudio Arabiassa barrea on päässyt treenaamaan jo pian kolme vuotta, joten voisi sanoa, että olemme Suomessa edelläkävijöitä.


Milloin barre rantautui Suomeen?

Barre on noussut supersuosituksi etenkin siellä, mistä liikunnan ja hyvinvoinnin megatrendit ovat jo pitkään lähteneet liikkeelle eli Kaliforniassa, New Yorkissa ja Lontoossa.

Suomeen barre on vasta vähitellen rantautumassa. Pilatesstudio Arabiassa barrea on päässyt treenaamaan jo pian kolme vuotta, joten voisi sanoa, että olemme Suomessa edelläkävijöitä.

Mitkä ovat barren hyödyt?

Jos istumme pitkiä aikoja ja kulkureittimme ovat lähes aina tasaista maata, keskimmäiset ja syvät pakaralihakset eivät enää aktivoidu. Näin ollen jalkaterät, koko kehon läpi kulkevat syvät lihasketjut ja lonkan liikekulmat jäävät todella vähälle ja yksipuoliselle rasitukselle. 

Paitsi että syvä vatsalihaskorsetti on monella heikko, vähintään yhtä yleinen vaiva on syvien pakaralihasten, reiden lähentäjien ja ylipäänsä alavartalon tuen heikkous. Ilmiö onkin nimetty leikillisesti lazy butt syndromeksi. Kun pakarat ja alavartalon lihakset eivät jaksa kannatella lantiota ja ylävartalon painoa, koko ryhti lysähtää, olkapäät ja pää putoavat eteen ja joku toinen kehon osa – tyypillisesti selkä – joutuu  kohtuuttomalle rasitukselle.

Säde Kajovaara on ohjannut barre-tunteja Pilatesstudio Arabiassa vuodesta 2016. Tanssitaiteen maisterin ja pilates-ohjaajan tutkinnot antavat loistavan pohjan barre-tuntien ohjaamiseen.

Barre herättää ja vahvistaa juurikin näitä uneliaita lihasryhmiä. Erityisesti syvät pakaralihakset ja reiden lähentäjät, jotka muuten kuuluvat samaan lihasketjuun lantion pohjan ja syvien vatsalihasten kanssa, saavat loistavaa treeniä. Barre sytyttää lihasketjut toimimaan niin, että luonnollinen, kaunis ryhti on ylipäänsä mahdollinen.

Minulle henkilökohtaisesti barre on ollut ratkaisevassa asemassa korjaamassa lihasepätasapainoa kehon oikean ja vasemman puolen välillä. Barren avulla olen myös päässyt kokonaan eroon orastaneesta vaivaisenluu-ongelmasta.

Se sopii sovelletusti hyvin myös raskaana oleville ja raskaudesta palautumiseen. Sen voin hyvin allekirjoittaa myös oman kokemuksen kautta. Ensimmäisellä vaunulenkillä tajusin myös, että vaunujen työntöaisa toimii loistavasti yhden naisen barre-tankona!

Barre on innostava liikuntaharrastus, joka vahvistaa syviä lihaksia ja saa samalla hien pintaan.

Mitä barre kehittää?

Barre kehittää lihasvoimaa ja kestävyyttä, liikkuvuutta ja kehonhallintaa. Lisäksi se kehittää koordinaatiota, kehontuntemusta ja tasapainoa. Kiinteä ja vahva olemus sekä upea, itsevarma ryhti paitsi nostavat omaa fiilistä, myös hehkuvat hyvinvointia ulospäin.

Millainen tausta sinulla itselläsi on?

Seisoin ensimmäisen kerran balettitangon äärellä 4-vuotiaana.  Monipuolisten tanssi- ja liikuntaharrastusten kautta päädyin ylioppilaskirjoitusten jälkeen tekemään tanssinopettajan ammattikorkeakoulututkinnon (2000–2004), sen jälkeen laajan pilates-ohjaajakoulutuksen (2005–2007) ja lopulta tanssitaiteen maisterin opinnot Teatterikorkeakoulussa (2009–2013).

Liikunnan- ja tanssinopettamisen aloitin jo lukioikäisenä, ja olen edelleen 20 vuotta myöhemmin sen parissa unelma-ammatissani. Lisäksi olen tehnyt tanssijan, koreografin ja ohjaajan töitä useissa eri produktioissa. Barreen tutustuin kansainvälisillä pilates-forumeilla ja aavistelin heti, että se olisi minun juttuni, siinä kun yhdistyy tanssi ja pilates. Barre-ohjaajakoulutuksen kävin 2016 kesällä Dublinissa. Siitä lähtien olen ohjannut barrea Pilatesstudio Arabiassa.

Eräs ulkomailla paljon barrea harrastanut asiakkaamme antoi meille todella imartelevan kommentin: “Kaupungin paras barre-tunti.”

Kenelle barre sopii?

Sinulle, joka haluat uuden innostavan liikuntaharrastuksen ja tykkäät liikkua musiikin mukana kivassa porukassa. Haluat ehkä olla uuden liikuntatrendin harjalla tai sitten olet vaan vahingossa tosi trendikäs. Kenties tunnistat, että alavartalo on jäänyt vähemmälle käytölle ja kaipaisi uutta muotoa.

Tai sitten haluat pilateksen rinnalle hikisen ja hengästyttävän treenitunnin, jolla kehität myös kestävyysvoimaa. Sinulla on ehkä lapsuuden tai nuoruuden balettitaustaa ja kaipaat vanhojen tuttujen pliéiden pariin. Tai sitten et ole ikinä tanssinut, mutta plié kuulostaa mielenkiintoiselta! Tunnilla ei tehdä piruetteja, hyppyjä tai koreografiaa, joten sinne voi hyvin tulla ilman minkäänlaista tanssitaustaa.

Barre-tunnin soittolistojen tekeminen on yksi mielipuuhistani. Tunnilla soi tarkoin valikoituja hyvän fiiliksen biisejä. Käytän monipuolisesti poppia, elektronista musiikkia ja funkia, usein myös lattarimusaa, jazzia ja klassistakin musiikkia. Omasta mielestänihän tunneillani on tietysti vain ihan törkeän hyvää musaa!

Minkälaista palautetta olet saanut barresta?

Lähes poikkeuksetta kaikki barrea meillä kokeilleet ovat tykänneet siitä. Yleisimpiä palautteita ovat “ihanaa, hauskaa ja todella tehokasta”. Ohjaajana paras palaute on tietysti kokea ja nähdä treeni-into ja tulokset omin silmin. Eräs ulkomailla paljon barrea harrastanut asiakkaamme antoi meille todella imartelevan kommentin: ”Kaupungin paras barre-tunti”.

Pilatesstudio Arabia sijaitsee Helsingissä osoitteessa Hämeentie 133 Arabia135-korttelissa. Barre- ja muiden viikkotuntien viikkoaikataulun löydät täältä. Lisäksi järjestämme mielenkiintoisia kursseja.