Melina Keltaniemi harmittelee, ettei aloittanut laitepilatesta jo kilpauransa aikana. Nyt hän houkuttelee fitness-urheilijoita lajin pariin.
Melina Keltaniemi on bikini fitness -ammattilainen ja lajin kaksinkertaisen maailmanmestari. Hän lopetti uransa huipulla muutama vuosi sitten ja valmentaa fitness-urheilijoita omaa nimeä kantavassa tallissaan.
Nykyään hän vannoo pilateksen nimeen ja on tuomassa myös valmennettaviaan ja sosiaalisen median seuraajiaan Pilatesstudio Arabiaan viikoittaiselle pilatestunnille. Instagramissa Melinalla on yli 25 000 seuraajaa.
Laitepilatekseen pariin yksityistuntien kautta
Melinan laji on laitepilates, jossa pilatesta tehdään erilaisten aparaattien, kuten reformerin, wunda chairin, kaaren ja tornin avulla.
Hän sai idean ryhtyä harrastamaan laitepilatesta reilu vuosi sitten viettäessään kesälomaa mökillä ja ryhtyi tuumasta toimeen. Hän otti yhteyttä Pilatesstudio Arabian Jenny Karkulahti-Miettiseen, jonka avulla löysi polun lajin pariin.
”Halusin nimenomaan laitepilatekseen ja etsin paikkoja, joissa sitä voi treenata ja päädyin tänne. Ihastuin lajiin täysin, jopa enemmän kuin olisin voinut odottaa”, Melina sanoo.
Koska Melinalla ei ollut aiempaa kokemusta pilateksesta, hän kävi ensin muutamalla yksityistunnilla, joiden jälkeen hän siirtyi ryhmätunneille. Laitepilates on mahdollista aloittaa myös tutustumiskurssin kautta, mutta tuolloin kävijällä on hyvä olla jo ennestään pilateksen perusteet ja perustermit hallussa.
”Elämässä on tärkeää pitää myös rauhoittumishetkiä. Pilates tuo minulle juuri niitä. Mutta rauhallisuuden lisäksi pilates tarjoaa myös fyysisiä haasteita. Vaikka olen urheillut koko ikäni, olen tehnyt täällä tosi kovia treenejä”, Melina kiittää.
Laitepilates auttaa saamaan tukilihakset kuntoon
Iso syy siihen pilateksen aloittamiseen oli se, että Melina halusi saada tukilihaksensa kuntoon ja kehonsa paremmin hallintaan. Tämä saattaa kuulostaa erikoiselta lähtökohdalta Melinan tapauksessa, onhan kyseessä entinen huippu-urheilija, joka on edelleen fyysisesti timanttisessa terässä.
Pinnallisten lihasten alla kaikki ei kuitenkaan ollut kunnossa. Hän sanoo kärsineensä pitkään notkoselästä, joka on aiheuttanut hänelle harmia paitsi urheillessa myös arjessa.
Notkoselässä on kyse ryhtivirheestä, jossa lantio on kallistunut liiaksi eteen, mikä korostaa notkoa selässä. Jokaisella ihmisellä on jonkin verran notkoa alaselässä, mutta liian suuri notko voi aiheuttaa esimerkiksi selkäkipua.
Pilates on loistava harjoitusmuoto juuri notkoselän kaltaisesta ryhtivirheestä kärsiville, sillä pilateksessa muun muassa kehitetään keskivartalon syviä lihaksia ja parannetaan lonkankoukistajien liikkuvuutta. Molemmat ovat oivallisia konsteja saada lannerangan asento paremmaksi eli neutraaliksi.
Myös Melina kokee saaneensa pilateksesta paljon apua notkoselkään. Vuodessa on tapahtunut iso muutos parempaan, joten viikottaiset matkat Sipoosta Arabianrantaan viikkotunnille on kannattanut tehdä.
”Olen saanut pilateksesta paljon enemmän kuin mitä odotin.”
“Miksen aloittanut aikaisemmin?”
Yhtä asiaa Melina kuitenkin harmittelee: miksei tullut aloittaneeksi lajia aiemmin.
“Jokaikiseen fitness-urheilijan pitäisi harrastaa pilatesta ja muidenkin kilpaurheilijoiden”, Melina sanoo jämäkästi.
”Jos olisin tehnyt jo kasvuiässä pilatestreeniä, minulle ei olisi ehkä kehittynyt vähän vinoon kasvanutta kroppaa. Mutta on mahtavaa, että asian voi vielä korjata.”
Oman valmennusryhmänsä jäseniä Melina on houkutellut jo pidempään pilateksen pariin – ja lokakuussa alkaa Pilatesstudio Arabiassa Melinan oma ryhmä, jossa on mukana fitness-urheilijoita, harrastajia ja Melinan sosiaalisen median seuraajia. Hänen mukaansa pilates paitsi edistää urheilijoiden terveyttä se myös auttaa heitä menestymään varsinaisessa leipälajissa.
Pilateksesta on iso hyöty paitsi kuntosaliharjoitteluun myös kisaesiintymiseen lavalla. Melinan mielestä rintarangan liikkuvuuden paraneminen ja keskivartalon syvien lihasten vahvistuminen helpottavat fitness-lajeille ominaisiin poseerausasentoihin asettumista.
”Meidän lajissa haetaan niin kapeaa vyötäröä kuin mahdollista. Jos keskivartalon tuki pettää poseerausasennossa, se saa urheilijan näyttämään leveämmältä.”
Melinan mukaan moni fitness-urheilija saattaa aloittaa lajin juuri harrastamisen kapeamman vyötärön perässä, mutta hän toivoo, että he näkisivät myös tätäkin pidemmälle.
”Toivoisin, että he näkevät myös lajin merkityksen hyvinvoinnille ja terveyshyödyt, koska erityisesti niihin pilateksesta on apua.”
Mikäli kiinnostuit pilateksen tai laitepilaksen aloittamisesta, kannattaa tutustua Pilatesstudio Arabian kurssitarjontaan.
Mitä on laitepilates?
Laitepilates on pilatesharjoittelun muoto, jossa käytetään erityisiä laitteita, kuten reformeria, cadillac-laitetta, wunda-tuolia ja kaarta. Nämä laitteet on suunniteltu tarjoamaan vastusta ja tukea liikkeisiin, jotka auttavat kehittämään kehonhallintaa, tasapainoa, voimaa ja joustavuutta. Laitepilateksessa hyödynnetään esimerkiksi jousivastusta, mikä mahdollistaa liikkeiden tarkan ja tehokkan suorittamisen. Laitepilates sopii monen tasoisille liikkujille ja auttaa parantamaan ryhtiä sekä syvien lihasten aktivointia.
Jokainen liike tähtää kehon vahvistamiseen ja liikkuvuuden lisäämiseen. Samalla keskitytään kehonhallintaan, hengitykseen ja tasapainoon. Laitepilateksessa voi harjoitella esimerkiksi selän, vatsan, lantion ja olkapäiden lihaksia, ja laitteiden tarjoaman tuen ansiosta liikkeet pysyvät turvallisina ja tehokkaina. Lisäksi se auttaa parantamaan kehotietoisuutta ja lievittämään stressiä, joten se sopii erinomaisesti sekä kehon että mielen hyvinvoinnin tueksi.