Näistä syistä yhdessä liikkuminen kannattaa – ryhmäliikunta tuo iloa arkeen ja auttaa jaksamaan

03.08.2023 | Yleinen

Listasimme 5 syytä, miksi ryhmäliikunta kannattaa. Jokainen liikkumisen käytetty minuutti on tärkeää.

Alkusyksy on loistavaa aikaa liikuntaharrastuksille. Pikkuhiljaa päättyvä kesä kääntää katseen käynnistyvään arkeen ja siihen, että jotenkin sitä olisi taas pian ryhdistäydyttävä ja säännöllisesti liikuttava. Mutta mitä, missä ja milloin. 

Toiset meistä haluavat kokeilla jotakin ihan uutta ja toiset meistä odottavat jo tässä vaiheessa, että ne omat rakkaat harrastukset vaan jo jatkuisivat. Ja sitten on toisia, jotka pohtivat miten ylipäätään saada itsensä liikkeelle.

On tieteen todistamaa, että liikkujat voidaan karkeasti jakaa kahteen joukkoon: he ketkä oikeasti nauttivat, ja he ketkä no, ei niinkään. Liikunnasta ei kuitenkaan ole edes pakko pitää, ja siitä voi silti tulla tapa. 

Välillä tuntuu, että ei meillä kenelläkään nykypäivänä olisi aikaa koskaan yhtään millekään. Ja vaikka me kaikki tiedämme, että ei todellakaan pitäisi, niin aikataulupaineiden alla oma liikkuminen on se mistä yleensä tingitään. 

Meiltä löytyy ryhmäliikuntaa jokaiseen makuun

Ryhmäliikunta tuo monelle iloa arkeen. Yksi lajeistamme on barre.
Studiollamme liikutaan pienissä ryhmissä, jolloin ohjaus on yksilöllistä.

Mutta tässäkin, aika on suhteellista. On hyvä muistaa, että muutoin niin hektisessä arjessa liikunnan harrastaminen on aikaa, nimittäin omaa aikaa. Liikuntarutiineilla on siis syystäkin paikkansa arjessa, sillä ne ovatkin melkoinen voimavara, jotka auttavat jaksamaan, tuovat ryhtiä ajoittain kaoottiseen arkeen, ja palauttavat sekä vahvistavat. Liikunnan terveysvaikutuksista puhumattakaan.

Kesän jälkeen, kun olo on kaikin puolin virkistyneempi ja latautuneempi, onkin mitä oivallisin hetki tehdä elämäntapamuutos. Alkuun pääsemiseksi on hyvä reflektoida, millainen on oma lähtötilanne liikunnan suhteen ja millainen liikkuja sitä arjessa ylipäätään itse on. 

Sitten hieman faktaa tueksi.

Yhdysvaltojen terveysministeriön vuonna 2018 laatima selonteko terveyttä ja hyvinvointia edistämään, antaa selkeät raamit, millaista liikuntaa aikuisen viikkoon tulisi säännöllisesti sisältyä. Kyseessä on hyvin laajaan, tieteelliseen tutkimukseen perustuvat liikuntasuositukset, jotka näyttävät tältä:

  • Kohtalaisen kuormittavaa kestävyysliikuntaa (esim. reipas kävely) 150-300 minuuttia viikossa.

TAI

  • Raskasta liikuntaa 75-100 minuuttia viikossa.

Ja lisäksi:  

  • Lihasvoimaharjoittelua kahdesti viikossa

UKK:n suomalaiset suositukset pohjaavat samaan tutkimukseen, mutta lisäävät vielä palautumisen merkityksen ja sen, että liikkumisen lisäämisessä tärkeää on paikallaan olon vähentäminen. Loogista. Sosiaali- ja terveysministeriö kampanjoikin muutamia vuosia sitten samaisesta: istu vähemmän – voi hyvin. Toisin kuin jenkkiläisessä suosituksessa, suomalaisessa suosituksessa kelloja ei katsota, vaan jokainen liikkumiseen käytetty minuutti ja askel, katsotaan tärkeiksi. 

Pilates vahvistaa keskivartaloa, parantaa kehon tasapainoa sekä notkistaa ja pidentää lihaksia. 

Suositus on lopulta vaan suositus, mutta toimii hyvänä inspiroijana ja kannustimena, kun ylipäätään pohtii omia liikuntatottumuksiaan. Suosituksen mukainen viikko voisi pitää sisällään esimerkiksi: 150 minuuttia pilkottuna viidelle päivälle puolen tunnin kävelyiksi ja lihasvoimaharjoitteluiksi yhden barretunnin sekä yhden laitepilatestunnin. Ei siis lainkaan mahdotonta.

Jos pelkkä tieto riittäisi syksyisille minä muutun -tyyppisille oman kehon remonteille, meillä kaikilla olisi varmasti kaikin puolin hyväkuntoisempi, jaksavampi ja stressittömämpi elämä lähtökohtaisesti. Tarvitaan kuitenkin lisäksi aimo annos päättäväisyyttä sekä erityisesti muiden ihmisten tukea.

Säännöllinen ja ohjattu treenihetki porukassa on nimittäin mitä motivoivin tapa lisätä omaa liikuntaa elämään. Tässä 5 syytä, miksi ryhmäliikunta kannattaa:

1. Treenirytmisi pysyy, kun ihan oikeasti tulee lähdettyäkin

Kun liikunnalla on paikka ja aika kalenterissa, kynnys siitä laistamiseen kasvaa. Jo maksetusta tunnista harva haluaa jäädä pois, ja niin tunnollisia me olemme, että jos jotakin on mustaa valkoisella, on se tehtävä. Elokuussa kalenterikin näyttää vielä niin mukavan väljältä, että nyt jos koskaan on aikaa, vaikka ja mille itsensä huoltamiselle.

2. Tapaat uusia ihmisiä

Pieni sosiaalinen paine on hyvästä ja se on myös toinen lähtemiseen vaikuttava tekijä – myös vaikeampina päivinä. Tutut viikoittaiset kasvot ja saman henkinen seura innostavat osallistumaan. Jokainenhan meistä haluaa kuulua porukkaan. Kun aikaa viettää ihmisten kanssa, joilla on samat intressit, voi liikunnan harrastamisesta seurata jopa uusien ystävyyssuhteiden solmimista.

3. Haastat itseäsi enemmän ja ilman keskeytyksiä loppuun saakka

Myönnettävä on, että yksin tehdessä on treeni helpompi jättää kesken. Tuleekin muuta tai ei vaan huvita. Ohjatulla tunnilla harvoin niin kehtaa tehdä, ja sitä paitsi muiden katseiden ympäröimänä sitä antaa itsestään paljon enemmän. Liike on usein seurassa treenatessa huolitellumpaa ja loppuun asti viedympää. 

4. Saat tasapainoista ja vahvistavaa harjoittelua monipuolisemmin laadittujen ohjelmien avulla

Ammattilaisten huolellisesti suunnittelemat tuntiohjelmat takaavat sen, että treeni on tehokasta, monipuolista ja kaikkia lihasryhmiä tai kehon osia tasapuolisesti vahvistavia. Jonkun muun laatima tunti ei myöskään tunnu koskaan niin yksitoikkoiselta, vaan antaa uusia näkökulmia ja inspiroi. Lisäksi loukkaantumisriski pienenee. 

5. Opit joka kerta uutta kehostasi

Oletko kuullut itsesi tai tuttavasi sanovan, miten ryhmäliikunta tunnin jälkeen uni oli syvempää, nukahti helpommin tai kuinka säännöllisellä harrastamisella painokin pysyy taas kurissa ja vartalon malli on muuttunut. Ja vain esimerkkinä, jokainen barressa käynyt tietää miten syvän tuen vahvistuessa, kantaa itsensä ihan toisin. Tai joogan jälkeen ei vaan enää huolet painaneet hartioita alas.

Suosikkilaji löytyy kokeilemalla

Laitepilates on nykyään erittäin suosittua.

Mikä voisi olla sinun tämän syksyn ensimmäinen askeleesi kohti liikkuvampaa arkea? Suosittelemme ensin pohtimaan realistisesti, kuinka paljon käytät aikaa liikkumiseen perusarjessasi per viikko. Ja jos sitä peilaa suosituksiin, niin millaiselle liikunnalle olisi oikeasti tarve juuri sinun kohdallasi ja kuinka usein. 

Lempilaji löytyy kokeilemalla. Oli syksy sinulle uusiutumisen tai rentoutumisen aikaa, ryhmäliikunta-tunteja löytyy meiltä jokaiseen makuun, seitsemänä päivänä viikossa. Ryhmäliikuntalajimme ovat pilates, laitepilates, kehohuolto, senioritunnit, barre ja jooga. Uusi kausi starttaa 7.8. ja näin syksyisin on helppo solahtaa uutena ryhmiin mukaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan kaikenlaiset liikkujat!

SUSANNA HAKANEN

Lähde: THL:n seminaarit ja koulutukset, Liikkumisen lisääminen