Mitä on spiraalistabilaatio? Uusi laji auttaa eroon selkäkivuista

27.08.2022 | Spiraalistabilaatio, Apua selkävaivoihin, Kehonhallinta, SPS

Spiraalistabilaatio on erittäin hyvä laji, jos selkävaivoista kärsiville. Tässä jutussa kerromme tarkemmin, mistä spiraalistabilaatiossa oikein on kyse.

Spiraalistabilaatio sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Laji on kovassa huudossa ympäri maailmaa. Tutustu Pilatesstudio Arabian kurssitarjontaan ja ilmoittaudu spiraalistabilaatiokurssille.

Mitä oikein on spiraalistabilaatio?

Spiraalistabilaatio eli SPS on tsekkiläisen ortopedin Richard Smisekin kehittämä kehonhallinta-, terapia- ja liikuntamenetelmä. Tavoitteena on liikkuessa hyvin tuettu mutta vapaa selkäranka. SPS-harjoittelu perustuu kiertävien lihasketjujen vahvistamiseen ja pystysuuntaisten lihasketjujen (yleensä yliaktiiviset ja kireät lihakset) rentouttamiseen ja pidentämiseen. Näin saadaan tilaa selkänikamien väliin, joka vähentää painetta välilevyissä ja lisää niiden aineenvaihduntaa.
 

“Muutaman toiston jälkeen oikein tuntee, miten ryhti kohenee ja pienet lihakset joutuvat töihin.”

Miten lajia käytännössä harjoitetaan?

Harjoittelussa käytetään metodiin erikoisesti suunniteltuja vastuskuminauhoja. Vastus on hyvin kevyt (1-3 kg), mutta muutaman toiston jälkeen oikein tuntee, miten ryhti kohenee ja pienet lihakset joutuvat töihin. Joskus tehdään harjoitukset musiikin tahtiin, mutta musikaalinen ei missään nimessä tarvitse olla! 
 

Miksi spiraalistabilaatiosta on tullut niin suosittua maailmalla?

Tulokset puhuvat puolestaan. Moni on saanut selkänsä kuntoon tällä menetelmällä.  Harjoitteluun et tarvitse kun kuminauhan ja hieman tilaa. Laji sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille, suurin osa liikkeistä tehdään seisten. Harjoitukset on helppo tehdä missä vaan ja milloin vaan; aamulla ennen aamupalaa, työpaikalla taukojumppana tai palauttavana harjoituksena työpäivän päätteeksi tai vaikka ulkona lenkin yhteydessä. Kuminauha on myös helppo ottaa mukaan matkaan tai mökille.

Mitä hyötyä spiraalistabilaatio tarjoaa on harrastajalleen?

Ryhti kohenee ja lihastasapaino paranee. Siksi se on loistava laji istumatyöläisille. Myös eri lajien urheilijat ovat löytäneet metodin tuomat edut ja liittäneet sen osaksi harjoitteluaan. Lajin harjoittaminen auttaa myös kävelyn tekniikka ja koordinaatio tehostuu – myös kävelylenkeistä tulee palauttavia, kun löytää hyvän kävelytekniikan SPS-harjoitusten avulla.

Selkäkipu vaivaa, auttaako spiraalistabilaatio?

Kyllä auttaa, sillä laji auttaa parantamaan selän toiminnallisuus paranee, minkä ansiosta turhat kivut ja säryt usein häviävät.  Harjoittelu tehoaa erilaisten selkäkipujen ja -sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Se on myös erinomainen menetelmä skolioosin hoitoon.

Sopiiko laji myös ikääntyville?

Kyllä sopii, sillä se on hyvä tapa kehittää kehonhallintaa ja tasapainoa. Spriraalistabilaatio sopii myös ikääntyville.

Lue lisää lajista: spiraalistabilaatio.fi